KNÆKKET TAND

Fem-stjernet bedømmelserGoogle anmeldelser

Fem-stjernet bedømmelserFacebook anmeldelser

Fem-stjernet bedømmelserTrustPilot logo

Som udgangspunkt er tænder stærke, men selvfølgelig kan uheld forekomme.

Der kan ske alt fra at en ubetydelige flis knækker af til hele tandkronen eller roden flækker, og tanden må fjernes. Men som regel er det heldigvis muligt at redde tanden.

Oftest er det en udefra kommende påvirkning – et såkaldt traume – der udløser en sådan tandskade. Du kan ved et uheld komme til at bide i noget hårdt. Eller du får et stød eller slag i hovedet. Børn lever en risikofyldt tilværelse, og et styrt på cyklen eller  voldsom leg kan have uhensigtsmæssige følger.

Svækkede tænder har en tendens til at kunne knække eller flække

Rodbehandlede tænder har en tendens til at blive mere sprøde.

Endvidere kan ældre sølvfyldninger i munden bevirke, at tænder knækker. Populært sagt ruster sølvamalgamen, og rustprodukterne sprænger noget af den omgivende tand af.

Store huller i tænderne kan ligeledes medføre, at en tand knækker. Hullet kan underminere emaljen. Tanden svækkes, og et stykke af overfladen kan knække af.

Der kan pga. alder også ske små affraktureringer af emalje, oftest på fortænderne. Det er helt normalt, og vi prøver som regel at reparere det med en lille plastfyldning.

Har du knækket en tand, er det vigtigt at tage til en tandlæge i København for at få kigget på det.

En knækket tand kræver akut behandling

At knække en tand er bestemt ikke ønsketænkning. Desværre kan tænder knække i forbindelse med både leg, sport, transport m.v. Tænder er generelt stærke, men der er naturligvis grænser for, hvor meget tænderne kan klare, hvorfor et kraftigt slag, spark eller fald kan føre til en alvorlig tandskade. Tandskader er meget smertefulde og vil helt naturligt gøre en rundt på gulvet, men det er i denne situation vigtigt, at man tænker klart og følger sin sunde fornuft; din sunde fornuft bør fortælle dig, at du straks skal søge tandlæge.

Uanset hvor stor en del af tanden der er knækket af, så bør man gøre brug af akutbehandling. Den akutte behandling foregår enten ved den lokale tandlæge, tandlægevagten eller vagtlægen på det lokale sygehus. Det er ikke muligt at gøre det store ved en knækket tand på egen hånd, hvorfor den professionelle hjælp er den eneste vej frem. Det bedste du kan gøre for dig selv og dine tænder er at komme afsted til tandlægen så hurtigt som muligt.

Behandling af knækkede tænder

Akutbehandlinger af knækkede tænder kan gribes an på rigtig mange forskellige måder. I nogen tilfælde vil en plastfyldning kunne gøre det, mens det andre gange er nødvendigt at indlede en kronebehandling. Dette er meget individuelt og vil ikke blive besluttet, inden der er foretaget en grundig undersøgelse.

I alvorlige tilfælde kan det blive nødvendigt at udføre en rodbehandling efterfulgt af en kronebehandling. Dette kan være eneste udvej, hvis tandens nerve er blevet påvirket. Drejer det sig udelukkende om skader på den udvendige del af tanden, så vil det typisk være nok med en ukompliceret plastfyldning. Behandlingen kan dog være noget anderledes, hvis også den indre del af tanden er påvirket. Er man heldig, så vil en plastfyldning også være tilstrækkelig i dette tilfælde, men det er langt fra en selvfølge.

At finde den rette behandling og få udført den hurtigt er afgørende for resultatet.

Kan jeg selv gøre noget?

Vi har allerede været kort inde på det, men vi vil gerne uddybe, hvad du evt. selv kan gøre, hvis du er så uheldig at knække en eller flere tænder. Ved traumer vil det under alle omstændigheder være nødvendigt at aflægge tandlægen et besøg, men man kan godt selv gøre en indsats for, at skaden ikke forværres. Herunder får du nogle gode råd til håndtering af en knækket tand:

  • Stop blødningen – Har du knækket en tand, så er det ikke usandsynligt, at der vil komme blod fra det berørte område. Her er din opgave at stoppe blødningen, idet det er med til at reducere ubehaget og mindske hævelsen. Det mest optimale er at bruge gaze, men køkkenrulle kan også godt fungere, hvis man ikke ligger inde med gaze. Få evt. et familiemedlem til at hjælpe dig, hvis du pga. chok eller smerter ikke er i stand til at bevare det nødvendige pres.
  • Gem det afknækkede tandstykke – Det er ikke altid muligt at redde en knækket tand. Det er ikke desto mindre en god idé at finde og gemme det afknækkede stykke, så man evt. kan få limet stykket på igen. Typisk vil den knækkede tand dog skulle erstattes med en bro eller et implantat.
  • Hold smerterne nede med medicin – Medicin kan ikke bruges som erstatning for en straksbehandling hos tandlægen. Det kan om ikke andet være en god idé at tage smertestillende med henblik på at lindre de uudholdelige smerter, der typisk opstår, når man slår tænderne. Husk at læse og følge anvisningerne hertil.

Hvem er i farezonen for at knække en tand?

Alle kan komme ud for at knække en tand. Foruden at bruge sin sunde fornuft er der derfor ikke så meget, man kan gøre for at forebygge sådanne traumer. Det er dog muligt at bruge tandbeskyttelse til forskellige sportslige aktiviteter, hvor ansigt og tænder er meget udsatte. Tandbeskyttere bruges bl.a. til håndbold, ishockey, boksning og i nogle tilfælde også fodbold. Er du bange for at slå dine tænder, så kan du tage dine forholdsregler ved at beskytte dem ved brug af tandbeskytter.

Her på klinikken møder vi rigtig mange klienter med knækkede tænder – fordelt på flere køn, aldersgrupper og erhverv. Det gælder ikke mindst børn, som er flittige til at lege og dyrke sport, hvor man kan være uheldig at knække en tand eller komme til skade på anden vis. Især drengebørn er tilbøjelige til at lege vildt, hvilket fra tid til anden resulterer i forskellige skader på bl.a. tænder. Selvom børn skal have lov til at være børn, så kan man som forælder godt gøre en indsats for at informere om, hvor vigtigt det er at passe godt på tænderne.

Hvad koster det at behandle en knækket tand?

Svaret på dette spørgsmål vil helt naturligt variere fra tilfælde til tilfælde. Det hænger sammen med, at der er stor forskel på, hvordan man vælger at behandle dette traume, alt efter hvor stort omfanget er. For at svare på spørgsmålet er det derfor først og fremmest nødvendigt at vide, hvordan tanden er knækket, hvorvidt nerven er påvirket og andre faktorer. Når dette er fastlagt, kan du få en idé om, hvad det vil koste.

En knækket tand er ikke bare en knækket tand. Tænder kan nemlig knække på i hvert fald fire forskellige måder bestående af følgende:

  • Knækket flig af tand
  • Knækket tand med blottet nerve
  • Knækket kindtand
  • Knækket fortand

Har du f.eks. knækket en kindtand, så vil prisen afhænge af, om der er tale om en lille eller stor kindtand. Knækkede tænder kan behandles med alt fra rodbehandlinger og fyldninger til facader og kroner. Da disse behandlinger varierer meget i kompleksitet, så vil der også være forskel på prisen. Det er selvfølgelig vores opgave at guide dig til den rigtige behandling. Via denne prisoversigt kan du blive klogere på vores vejledende priser på diverse behandlinger.

Ofte stillede spørgsmål

Q: Hvordan behandles en knækket tand?
A: Har du en knækket tand, kan den blive behandlet på forskellige måder, alt efter om skaden er udvendig eller indvendig. Vi tilbyder enten plastfyldning eller en kronebehandling. I særligt alvorlige tilfælde kan en rodbehandling, efterfulgt af en kronebehandling, være nødvendig.

Q: Hvad koster en behandling af en knækket tand?
A: Prisen på behandling af en knækket tand varierer, alt efter hvilken skade, der er tale om. Vi foretager enten plastudfyldning, facader, kronebehandling eller rodbehandling. Du kan finde priserne på de forskellige behandlinger i vores prisoversigt.

Q: Skal en knækket tand behandles med det samme?
A: Ja, en knækket tand opfatter vi som et behov for akut behandling, uanset størrelsen på skaden. Her er den professionelle hjælp den eneste vej frem.

Bestil tid hos os med det samme