TANDKØDSBETÆNDELSE

Fem-stjernet bedømmelserGoogle anmeldelser

Fem-stjernet bedømmelserFacebook anmeldelser

Fem-stjernet bedømmelserTrustPilot logo

I dette stadie er fibre og knoglen omkring tanden endnu ikke ødelagte. Det betyder, at dit tandkød igen kan blive sundt, hvis du i tide sætter ind med den rette behandling.

Tandkødsbetændelse opstår, hvis du ikke børster dine tænder helt rene. Bakterier vil samles på tænderne langs tandkødsranden. Disse belægninger kaldes plak, og hvis de ikke fjernes i tide, vil de forkalke og omdannes til tandsten.

Tandsten er kendetegnet ved en ujævn overflade, der desværre danner god grobund for yderligere bakterier.

Når først tandkødet er betændt, vil det hæve og blive rødligt Undertiden vil det være ømt og bløde ved tandbørstning. Kvinder vil ofte observere, at deres tandkød (gingiva) bliver mere ømt i forbindelse med menstruation, p-pille indtagelse og graviditet. Det er der ikke noget unormalt og forkert i, men skyldes blot det ændrede hormon-niveau.

Den umiddelbare behandling af tandkødsbetændelse består i at fjerne belægninger og tandsten ved en tandrensning. Betændelsen vil forsvinde i løbet af få dage. Fjernelse af tandsten kræver altid medvirken af tandlæge eller tandplejer. Det er forskelligt, hvor hurtigt forskellige personer danner tandsten.

Hvis tandkødsbetændelsen ikke behandles, er der risiko for, at betændelsen kan sprede sig til dybereliggende væv. Du risikerer varigt tab af tandens rodhinde, og knoglen kan opløses. Du udvikler egentlig parodontose, der igen kan resultere i løse tænder eller  tandtab. Vi anbefaler derfor jævnlig kontrol af dit tandkød.

Har du ømt tandkød eller tandkødsbetændelse i København, er det altid noget, du kan komme ind og få undersøgt hos os.

Tandkødsbetændelse behandling

At behandle tandkødsbetændelse er meget lidt kompliceret sammenlignet med behandling af f.eks. parodontose. Da der er stor risiko for at udvikle parodontose, hvis man ikke hurtigt kommer betændelsen til livs, er det vigtigt, at der bliver reageret straks. Der findes i dag ikke kun én tandkødsbetændelse behandling. Faktisk findes der op til flere behandlingsmuligheder, som alt efter kompleksitet kan blive bragt i spil. Det mest hensigtsmæssige vil naturligvis være at forebygge tandkødsbetændelse, så man slet ikke er nødt til at tænke i behandlinger. Er uheldet allerede ude, og har du brug for professionel hjælp, så kan du tage forskellige behandlinger til overvejelse.

Tandkødsbetændelse behandling kan dække over alt fra medicinsk behandling til professionel tandrensning. En helt tredje mulighed (den mest komplicerede af slagsen) består af en operation. En operation bliver som udgangspunkt kun bragt i spil, hvis det står meget slemt til.

Tandrensning

Den mest almindelige (og mindst ukomplicerede) behandling består af en tandrensning. Denne behandling bliver foretaget af en tandlæge eller tandplejer, som ved hjælp af professionelt udstyr fjerner misfarvninger, tandsten og bakteriebelægninger. En god tommelfingerregel går på at få fjernet tandsten og diverse to gange om året. Døjer man meget med tandkødsbetændelse, vil det måske kunne give mening at få fjernet tandsten hyppigere. En simpel tandrensning foretaget af en tandlæge eller tandplejer kan i mange tilfælde være nok til at lindre smerterne. Husk at den professionelle tandrensning ikke kan sidestilles med at børste tænder eller at bruge tandtråd.

Medicin

Der er også gode muligheder for at behandle tandkødsbetændelse med medicin. Medicinering vil typisk blive foreslået, hvis tandrensning ikke giver de ønskede resultater. Det er f.eks. meget udbredt at bruge klorhexidin til dette, idet denne mundskyllevæske er bakteriedræbende og derfor vil kunne afhjælpe betændelsen i tandkødet. Man bør dog aldrig starte en medicinsk behandling, inden man har rådført sig med tandlægen. Hos Tandklinikken Østerbro er vi naturligvis bekendt med, hvilket medicin der plejer at have en god effekt, når det kommer til behandling af tandkødsbetændelse.

Operation

Slutteligt er det muligt at få foretaget en operation – dette er dog en betydeligt mere drastisk form for tandkødsbetændelse behandling end de andre to. Lider man af meget svær tandkødsbetændelse, og er det meget tænkeligt, at betændelsen snart vil udvikle sig til parodontose, så kan det blive nødvendigt at komme på operationsbordet. Er man ikke interesseret i at blive opereret, er det alfa og omega, at man starter den øvrige behandling, inden uheldet er ude. Lader man stå til, vil der på et tidspunkt ikke være andre muligheder end at foretage en operation.

Er det muligt at forebygge tandkødsbetændelse?

Ja, man kan og bør tænke i forebyggelse af tandkødsbetændelse, hvis man gerne vil undgå smerter og ubehag. Opskriften er faktisk meget simpel; du skal blot sørge for at holde en god mundhygiejne. Gør du brug af alle tandlægens råd mht. pleje af tænder og tandkød, så vil du kunne reducere risikoen for at få tandkødsbetændelse betydeligt.

Her er et par gode råd til at forebygge den smertefulde lidelse:

  • Børst tænder to gange om dagen (tag dig god tid og kom hele vejen rundt)
  • Brug den rigtige tandpasta (spørg din tandlæge til råds)
  • Brug tandtråd hver dag
  • Undgå rygning
  • Gå regelmæssigt til tandlæge
  • Vær opmærksom på blødende tandkød o.l.

Gør du overstående til en vane, så kommer du næppe til at skulle indlede en tandkødsbetændelse behandling. Dermed kan du spare både tid, penge og ikke mindst en masse ubehag.

Bestil tid hos os med det samme