Paradentose (paradontose) kan med rette kaldes en folkesygdom og er en betændelse i knoglen omkring tænderne, der medfører at knoglen nedbrydes.

Heldigvis har rødderne en vis længde, så om der forsvinder  1-2 mm knogle betyder ikke så meget, men hvis  betændelsen fortsætter, vil kæbeknoglen i løbet af nogle år forsvinde og tanden blive løs og i værste skulle trækkes ud. Der er derfor al mulig grund til at tage parodontosen alvorligt, og heldigvis kan der gøres meget for både at forebygge og bekæmpe den.

Ring til os på: 69 89 69 80 og få en tid til paradentose behandling

Betændelsen opstår altid først som tandkødsbetændelse. Herfra breder den sig til ned i tandkødslommen og til kæbeknoglen. Man mener, at parodontose er en slags autoimmun sygdom, hvor kroppens forsvar mod bakterierne er for voldsom, så kroppens egne forsvarsmekanismer faktisk er med til at ødelægge området.

Årsagen er i alle tilfælde for mange bakterier i omkring tænder og tandkød, og det er derfor klart, at en omhyggelig mundhygiejne er et vigtigt forebyggende middel mod parodontosen.

En daglig og grundig hjemmetandpleje er alfa og omega, hvis parodontosen skal holdes i ave. Udover almindelig tandbørste kan det omfatte brug af tandstikker, mellemrumstandbørster eller tandtråd. Vi giver dig den nødvendige rådgivning om kravet til din indsats i behandlingen.

Nogle patienter  har overvækst af en type bakterier, som desværre er meget aggressive og dermed fremmer parodontosen, uanset hvor flittigt de børster tænder. Der er også patienter der har meget lav resistens mod bakterierne, omvendt er der også patienter, som aldrig børster tænder  og som aldrig får parodontose. Sådan er livet lidt uretfærdigt.

Har du parodontose, vil du oftest opleve blødninger og ømhed i forbindelse med tandbørstning og spisning. Der kan desuden forekomme dårlig ånde og undertiden små tandbylder.

Som regel er parodontose ikke synligt med det blotte øje. Derfor er måling af tandkødslommernes dybde ved alle tandlægebesøg en vigtig del af undersøgelsen. Du har begyndende parodontose, hvis dine tandkødslommer er 4-5 mm dybe eller derover. Ofte vil vi i diagnostiseringen gøre brug af røntgenbilleder (BW-optagelser) til nøjagtigere fastlæggelse af eventuel knoglesvind.

Vi har forskellige grader af tandrensning, som selvfølgelig også koster forskelligt afhængig af graden af parodontose: er den generel eller kun på  få tænder , er halvdelen af knoglen væk, eller er der kun begyndende tegn på knoglesvind.

Ved rensningen fjerner vi  tandsten og øvrige bakteriebelægninger på såvel tænder som rodoverflader, da årsagen til infektionerne skal søges her. Det medfører desværre, at det kan gøre lidt ondt at få renset nede i de snævre tandkødslommer, hvor vi ikke kan undgå at røre ved indersiden af tandkødslommen.

Du kan  selv gøre meget ved at ændre nogle af dine livsstilsvaner. Rygning giver øget risiko for at få og udvikle parodontose. Indtagelse af meget slik og sukkerholdige drikke giver ernæring til bakterierne så der er risiko for overvækst af dem.

Et nedsat immunforsvar og stress fremmer lidelsen, Personer med diabetes samt rygere har væsentlig større risiko for parodontose. Men man kan ikke sige at rygning og diabetes medfører parodontose, der er blot større risiko.

Specialister i paradentose behandling

En professionel udført paradentosebehandling er ofte nødvendig for at redde de naturlige tænder. Så længe paradentosen er til stede, vil knoglen omkring tænderne langsomt nedbrydes, hvilket betyder, at tænderne bliver løse og på et tidspunkt mister fæste. Dette vil resultere i, at du mister tænderne en efter en, hvis der ikke bliver gjort noget i tide. Selvom der i dag er gode muligheder for at erstatte naturlige tænder med bl.a. implantaterkroner og broer, så bør det klart være at foretrække at bevare sine egne tænder. Ved manglende behandling kan tænderne dog blive så medtagede, at de ikke vil være værd at beholde. Denne situation skal du selvfølgelig undgå at komme ud i.

Hos Tandklinikken Østerbro beskæftiger vi et stort team af dygtige tandlæger og tandplejer såvel som klinikassistenter, som besidder stor viden og ekspertise inden for bl.a. paradentose behandling. Lider du derfor af netop paradentose, så er du i trygge hænder hos vores medarbejdere. Vi udfører ikke blot behandlinger, men rådgiver også i forebyggelse af tandkødsbetændelse og paradentose. Endvidere står vi til rådighed, hvis du har spørgsmål.

Hvad indebærer behandlingen?

Enhver behandling starter med en forundersøgelse og diagnostik. Har du en mistanke om, at du har udviklet paradentose, så vil tandlægen gennem en undersøgelse be- eller afkræfte dette. Selvom der kan være op til flere tydelige tegn på lidelsen, så kan det til tider være svært at gennemskue, om der rent faktisk er tale om paradentose. Derfor bør man få det undersøgt ved den mindste tvivl.
Som regel indebærer behandlingen følgende:

  • Undersøgelse
  • Tandrodsrensning
  • Udvidet tandrensning

Selvom man ofte kan skabe gode resultater med en tandrodsrensning og udvidet tandrensning, så er det ikke sikkert, at tænderne står til at redde. Generelt gælder det, at jo tidligere man får indledt en paradentose behandling, desto større chance er der for et godt resultat.

Ofte stillede spørgsmål

Q: Hvordan foregår en paradentosebehandling?
A: En paradentose behandling består som regel af tre dele: Først en undersøgelse og diagnostisering for at fastslå hvorvidt du har udviklet paradentose. Dernæst en almindelig tandrensning. Til sidst foretager vi en udvidet tandrensning. Jo hurtigere, du generelt bliver undersøgt ved mistanke om paradentose, desto større er chancen for en succesfuld behandling.

Q: Hvad koster en behandling for paradentose?
A: Der er god grund til at tage parodontosen alvorligt, da du kan opleve blødninger og ømhed, dårlig ånde og i værste tilfælde nedbrydning af knoglen. Her vil du have mulighed for at erstatte de naturlige tænder med bl.a. implantater, kroner og broer, men enhver behandling starter med en forundersøgelse og diagnostik. Ring til Tandklinikken Østerbro for at høre mere om prisen for behandling ved paradentose.

Q: Hvad er årsagerne til paradentose?
A: Paradentose er betændelse i knoglen omkring tænderne. Betændelse opstår ved store mængder af bakterier omkring tænder og tandkød. Tit er paradentose et resultat af dårlig mundhygiejne. Derfor er det vigtigt, at du dagligt børster dine tænder grundigt, og bl.a. benytter dig af tandtråd, så du bedst muligt forebygger betændelse. Dog kan der være nogle personer, der har større risiko for hurtigt at udvikle paradentose end andre. Det skyldes enten lav resistens eller specielt aggressive bakterier.

Bliv ringet op

    Dit navn

    Dit telefon nr.