Kontakt os
Paradentose
Paradentose (paradontose) kan med rette kaldes en folkesygdom og er en betændelse i knoglen omkring tænderne, der medfører at knoglen nedbrydes.
Årsagerne til paradentose er mange bakterier i og omkring tænder og tandkød, som skaber betændelse. Denne betændelse breder sig ned i tandkødslommen og til kæbeknoglen, og forårsager det vi kender som paradentose.
Paradentose er en autoimmun sygdom, som betyder, at det faktisk er kroppens egne forsvarsmekanismer som er med til at ødelægge tandkødet, da dens reaktion er for voldsom overfor bakterierne.
En daglig og grundig hjemmetandpleje er alfa og omega, hvis paradentosen skal holdes i ave. Udover almindelig tandbørste kan det omfatte brug af tandstikker, mellemrumstandbørster eller tandtråd. Vi giver dig den nødvendige rådgivning om kravet til din indsats i behandlingen.
Nogle patienter har overvækst af en type bakterier, som desværre er meget aggressive og dermed fremmer parodontosen, uanset hvor flittigt de børster tænder. Der er også patienter der har meget lav resistens mod bakterierne, omvendt er der også patienter, som aldrig børster tænder og som aldrig får parodontose. Sådan er livet lidt uretfærdigt.
Paradentose symptomer
Har du parodontose, vil du oftest opleve symptomer som, blødninger og ømhed i forbindelse med tandbørstning og spisning. Der kan desuden forekomme dårlig ånde og undertiden små tandbylder.
Som regel er parodontose ikke synligt med det blotte øje, og det er heller ikke altid, at der vil være klassiske paradentose symptomer. Derfor er måling af tandkødslommernes dybde ved alle tandlægebesøg en vigtig del af undersøgelsen. Du har begyndende paradentose, hvis dine tandkødslommer er 4-5 mm dybe eller derover. Ofte vil vi i diagnostiseringen gøre brug af røntgenbilleder (BW-optagelser) til nøjagtigere fastlæggelse af eventuel knoglesvind.
Vi har forskellige grader af tandrensning, som selvfølgelig også koster forskelligt afhængig af graden af parodontose: er den generel eller kun på få tænder , er halvdelen af knoglen væk, eller er der kun begyndende tegn på knoglesvind.
Ved rensningen fjerner vi tandsten og øvrige bakteriebelægninger på såvel tænder som rodoverflader, da årsagen til infektionerne skal søges her. Det medfører desværre, at det kan gøre lidt ondt at få renset nede i de snævre tandkødslommer, hvor vi ikke kan undgå at røre ved indersiden af tandkødslommen.
Du kan selv gøre meget ved at ændre nogle af dine livsstilsvaner. Rygning giver øget risiko for at få og udvikle parodontose. Indtagelse af meget slik og sukkerholdige drikke giver ernæring til bakterierne så der er risiko for overvækst af dem.
Et nedsat immunforsvar og stress fremmer lidelsen, Personer med diabetes samt rygere har væsentlig større risiko for parodontose. Men man kan ikke sige at rygning og diabetes medfører parodontose, der er blot større risiko.
Specialister i paradentose behandling
En professionel udført paradentosebehandling er ofte nødvendig for at redde de naturlige tænder. Så længe paradentosen er til stede, vil knoglen omkring tænderne langsomt nedbrydes, hvilket betyder, at tænderne bliver løse og på et tidspunkt mister fæste. Dette vil resultere i, at du mister tænderne en efter en, hvis der ikke bliver gjort noget i tide. Selvom der i dag er gode muligheder for at erstatte naturlige tænder med bl.a. implantater, kroner og broer, så bør det klart være at foretrække at bevare sine egne tænder. Ved manglende behandling kan tænderne dog blive så medtagede, at de ikke vil være værd at beholde. Denne situation skal du selvfølgelig undgå at komme ud i.
Paradentosebehandling
Set i bakspejlet skulle man selvfølgelig have været behandlet for tandkødsbetændelse, inden tilstanden udviklede sig til parodontose. Det betyder dog ikke, at det ikke er muligt at behandle paradentose. Denne tandsygdom kan og bør behandles, så man kan sikre sig, at tænderne ikke mister yderligere fæste. Uden en indsats vil man opleve, at tænderne løsnes og falder ud en efter en. Til sidst vil man altså være tandløs, hvis man ikke søger tandlæge og bliver behandlet.
En paradentosebehandling foregår ved, at man fjerner tandsten og bakterier i tandkødslommen. Er tandkødslommerne meget dybe, kan en tandkødsoperation blive bragt i spil.
Efter endt behandling vil du blive instrueret i, hvordan du fremadrettet skal børste og pleje dine tænder og tandkød for at undgå at udvikle paradentose igen i fremtiden. At du en gang er blevet behandlet for parodontose er nemlig ikke ensbetydende med, at du ikke i fremtiden vil opleve problemer med løse tænder m.v. Af følgende grund er det værd at følge tandlægens anvisninger. Det vil kunne spare dig for både penge, smerter og besvær.
Hos Tandbro beskæftiger vi et stort team af dygtige tandlæger og tandplejer såvel som klinikassistenter, som besidder stor viden og ekspertise inden for bl.a. paradentose behandling. Lider du derfor af netop paradentose, så er du i trygge hænder hos vores medarbejdere. Vi udfører ikke blot behandlinger, men rådgiver også i forebyggelse af tandkødsbetændelse og paradentose. Endvidere står vi til rådighed, hvis du har spørgsmål
Hvad indebærer behandlingen?
Enhver behandling starter med en forundersøgelse og diagnostik. Har du en mistanke om, at du har udviklet paradentose, så vil tandlægen gennem en undersøgelse be- eller afkræfte dette. Selvom der kan være op til flere tydelige tegn på lidelsen, så kan det til tider være svært at gennemskue, om der rent faktisk er tale om paradentose. Derfor bør man få det undersøgt ved den mindste tvivl.
Som regel indebærer behandlingen følgende:
- Undersøgelse
- Tandrodsrensning
- Udvidet tandrensning
Selvom man ofte kan skabe gode resultater med en tandrodsrensning og udvidet tandrensning, så er det ikke sikkert, at tænderne står til at redde. Generelt gælder det, at jo tidligere man får indledt en paradentose behandling, desto større chance er der for et godt resultat.
Risikoen for at udvikle paradentose kan variere fra person til person
Uanset hvor godt du passer på dine tænder, så kan du aldrig vide dig helt sikker på, at du ikke vil komme til at udvikle paradentose på et eller andet tidspunkt i dit liv. Det er nemlig en kendsgerning, at alle – på tværs af aldersgrupper – kan blive ramt af den alvorlige betændelsestilstand.
Dog skal det nævnes, at risikoen for at udvikle paradentose ikke er lige stor hos alle mennesker. Gør bestemte faktorer sig gældende, kan du have en forhøjet risiko for at få paradentose. Vi har allerede været kort inde på nogle af disse faktorer, men giver dig her et lidt større overblik.
Risikoen er særlig stor for…
- Personer, der ryger
- Personer, der lider af diabetes
- Personer, der døjer med nedsat immunforsvar
- Personer, der døjer med mundtørhed
- Personer, der lider af knogleskørhed
Hører du til blandt nogle af ovennævnte personer, så skal du være bekendt med, at der er en forhøjet risiko for, at du kommer til at udvikle paradentose. Der er dog ingen regler uden undtagelser.
I næste afsnit vil vi afsløre, hvorvidt paradentose kan være arveligt.
Kan paradentose være arveligt?
Ja, paradentose er desværre en af de tandsygdomme, der kan være arvelige. Det betyder, at hvis din mor og / eller far har paradentose, er der en forhøjet risiko for, at du også vil få det på et tidspunkt.
Er du arveligt disponeret for at udvikle paradentose, så vil du kunne blive ramt af sygdommen, selvom du gør en stor indsats for at bevare dine sunde tænder og en god mundhygiejne. Det er ikke retfærdigt, men det er desværre en kendsgerning.
Du bestemmer ikke selv, hvilke ting du arver fra dine forældre, heller ikke paradentose, men du kan reducere risikoen for at udvikle den uønskede tandsygdom ved at passe og pleje dine tænder ekstra godt.
Symptomer på paradentose: Dette skal du lægge mærke til
Har jeg paradentose eller ej?
Dette spørgsmål er der rigtig mange mennesker, der stiller sig selv – og med god grund. Vi har nemlig at gøre med en tandsygdom, der kun i få tilfælde giver symptomer, og derfor er det også svært at vurdere, om man rent faktisk har paradentose.
En af udfordringerne ved paradentose er, at symptomerne typisk først kommer til udtryk, når tilstanden er langt fremskreden. Her vil symptomerne typisk være tandløsning, hvilket kan forårsage stor ømhed og ubehag ved spisning.
Dog er der nogle tegn på begyndende paradentose, som man kan og bør lægge mærke til. Lægger man mærke til disse, og får man gjort noget ved det i tide, så vil det måske ikke blive aktuelt at blive behandlet for paradentose.
Begyndende tegn på paradentose:
- Dine tandkødslommer er 4-5 mm. dybe eller derover (dette kan tandlægen måle)
- Rødligt, hævet og blødende tandkød (tegn på tandkødsbetændelse – forstadiet til paradentose)
- Permanent dårlig ånde (kan dog også skyldes andre ting)
Generelt er det en rigtig god idé at kontakte tandlægen i tvivlstilfælde. Du kan godt have en idé om, hvorvidt der er tale om paradentose eller ej, men der skal altid en grundig undersøgelse til for at drage en egentlig konklusion.
De ultimative råd til at forebygge paradentose
Vi har allerede understreget det en gang eller to; at man ikke er garanteret ikke at få paradentose, uanset hvor meget man gør for at forebygge tandsygdommen. Det skyldes bl.a., at sygdommen kan være arvelig. Det betyder dog ikke, at det ikke kan betale sig at gøre en indsats for at passe på sine tænder.
I dette afsnit vil vi give dig nogle effektive råd til at forebygge paradentose. Jo flere råd du tager affære på, desto mindre er risikoen for, at du udvikler paradentose – med voldsomme smerter til følge. Nysgerrig? Så læs videre.
Gode råd til at forebygge den frygtede tandsygdom:
- Kvit rygningen – Der er adskillige gode grunde til at stoppe med at ryge. Ikke nok med, at du reducerer risikoen for at udvikle alvorlige lunge- og livsstilssygdomme, er det også muligt at forebygge risikoen for at udvikle paradentose. Som vi har afsløret, har rygere en øget risiko for at få tandsygdommen, hvorfor vi opfordrer dig til at droppe smøgerne. I øvrigt er det en kendsgerning, at effekten af en paradentose behandling er ringere hos rygere end hos ikke-rygere.
- Hold dig så vidt muligt fra slik, sodavand osv. – Slik, sodavand og andre sukkerholdige mad- og drikkevarer smager godt, men det gør ikke noget godt for dine tænder, tandkød eller mundhygiejne i det hele taget. Derfor bør du indskrænke dit forbrug af dette. Ved at ændre dine kostvaner kan du minimere risikoen for at få sygdommen.
- Undgå stress – Stress kan ligeledes være med til at fremme lidelsen. Derfor kan du med fordel sætte tempoet ned og sørge for at forkæle dig selv.
- Oprethold en god mundhygiejne – Det er ingen hemmelighed, at paradentose i rigtig mange tilfælde opstår pga. dårlig mundhygiejne. Derfor kan det ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at du renser og plejer dine tænder og tandkød grundigt. Børst tænder både morgen og aften og sørg desuden for at bruge tandtråd. Du kan i visse tilfælde have glæde at at skylle efter med klorhexidin
- Besøg tandlægen regelmæssigt – Paradentose kan være svært (nærmest umuligt) at se med det blotte øje, hvorfor det er alfa og omega, at du besøger tandlægen regelmæssigt. Her vil du bl.a. kunne få undersøgt dine tandkødslommer, hvilket kan afsløre, om der er grund til bekymring.
- Kontakt tandlægen, hvis du er bekymret – Har du flere symptomer på (evt. begyndende) paradentose, bør du kontakte tandlægen hurtigst muligt. Det er muligt, at der ikke er tale om paradentose, men det er en god idé at få det undersøgt om ikke andet.
Konsekvenser ved manglende behandling for paradentose
Har du tydelige tegn på paradentose, eksempelvis i form af løse tænder, men vælger du ikke at gøre noget ved det, vil konsekvenserne være alvorlige. Du vil opleve, at dine tænder bliver løsere og løsere, indtil de falder ud en ad gangen.
Er du derfor interesseret i at bevare dine naturlige tænder, bør du tage affære så snart, at du bliver opmærksom på, at du har paradentose (gerne før). Ønsker du at vide mere om behandlingsmulighederne, så kontakt os for en uforpligtende dialog.
Ofte stillede spørgsmål til behandling af parodontose
… som du kan få svar på her
Vi vil meget gerne være din foretrukne tandlæge i København, og tilbyder alle vores patienter den højeste kvalitet, til lave priser.
Paradentose er betændelse i knoglen omkring tænderne. Betændelse opstår ved store mængder af bakterier omkring tænder og tandkød. Tit er paradentose et resultat af dårlig mundhygiejne. Derfor er det vigtigt, at du dagligt børster dine tænder grundigt, og bl.a. benytter dig af tandtråd, så du bedst muligt forebygger betændelse. Dog kan der være nogle personer, der har større risiko for hurtigt at udvikle paradentose end andre. Det skyldes enten lav resistens eller specielt aggressive bakterier.
Der er god grund til at tage parodontosen alvorligt, da du kan opleve blødninger og ømhed, dårlig ånde og i værste tilfælde nedbrydning af knoglen. Her vil du have mulighed for at erstatte de naturlige tænder med bl.a. implantater, kroner og broer, men enhver behandling starter med en forundersøgelse og diagnostik. Ring til Tandklinikken Østerbro for at høre mere om prisen for behandling ved paradentose.
En paradentose behandling består som regel af tre dele: Først en undersøgelse og diagnostisering for at fastslå hvorvidt du har udviklet paradentose. Dernæst en almindelig tandrensning. Til sidst foretager vi en udvidet tandrensning. Jo hurtigere, du generelt bliver undersøgt ved mistanke om paradentose, desto større er chancen for en succesfuld behandling.
Vi har stor erfaring i at behandle patienter med tandlægeskræk. Vi tager os altid ekstra god tid, og gør tingene i dit tempo. Under behandlingen informerer vi dig hele tiden om hvad der sker, og vi gør det helt i dit tempo. Når du besøger os, kan du være helt sikker på, at vi vil gøre alt hvad der står i vores magt for, at du får en så god oplevelse som muligt. Vil du høre mere om hvordan vi kan hjælpe dig af med din tandlægeskræk, så kontakt os endelig for en gratis og uforpligtende snak over telefonen.
Tandlægeskræk
… har vi et særlig fokus på
Vi ved hvor slemt det kan være, at lide af tandlægeskræk (odontofobi). Derfor er alt vores personale særligt oplært i, hvordan de skal håndtere patienter med tandlægeskræk, således at behandlingen bliver så god som mulig, for dig som patient hos os.
Hvis du giver os lov, vil vi rigtig gerne vise dig, at det er muligt, at få din tandlægeskræk til helt at forsvinde, ved blot nogle få behandlinger.
Finansiering
… helt uden ekstra gebyr
Hos din tandlæge Østerbro og vores 2 andre klinikker, tilbyder vi rente og afdragsfri finansiering på vores behandlinger. Der skal nemlig altid være råd til at man kan få lavet den rette behandling for ens tænder, så økonomien skal ikke være en hindring.
Du er sikre den bedste behandling
… da vi samarbejder med de bedste
Vi vil meget gerne være din foretrukne tandlæge i København, og tilbyder alle vores patienter den højeste kvalitet, til lave priser. Vi har stor erfaring i at behandle patienter med tandlægeskræk, og gør tingene i dit tempo, så du er med hele vejen under behandlingen.
Studierabat
… på 15% til studerende
Vi ved, at det for nogle kan være en stor udgift at få lavet tandbehandlinger – særligt for studerende. Derfor giver vi 15 % i studierabat på alle frie ydelser. Det er vigtigt at få tjekket sine tænder regelmæssigt, også som studerenede. Derfor giver vi en håndsrækning rent økonomisk, så det er muligt for alle at få råd til regelmæssige tandbehandlinger.
Dine tænder skal holde hele livet, og derfor er det vigtigt at have fokus på tandpleje hver dag. På den måde sikrer du også, at dine problemer med tænderne ikke vokser sig store, når de hele tiden bliver passet.