Vi passer på dig

Huller i tænderne

Kontakt os

Hvis du har spørgsmål til vores behandlinger
Tandbro - Tandlæge København

Huller i tænderne

Caries i tænderne

Caries (huller i tænderne) er en folkesygdom og har været det i årevis trods en markant forbedring i den generelle tandsundhed.

Efterhånden har de fleste prøvet at få et hul i tanden, og mange har da også fået øjnene op for, hvordan man kan forebygge caries bedst muligt. Alligevel kan det være svært at gardere sig 100 % mod hul i tanden.

Ønsker du at blive klogere på folkesygdommen, huller i tænderne, så er du kommet til den rigtige side. Vi har nemlig samlet en masse nyttig viden på denne side.

Ring til os på: 69 89 69 88 og få en tid til huller i tænderne med det samme.

Du kan booke en tid nemt og hurtigt herunder, hvis du skulle have mistanke om at du har huller i tænderne, inden de udvikler sig mere. 

Hvorfor og hvornår får man hul i tanden?

Huller i tænderne opstår, når bakteriebelægninger får lov til at sidde på tænderne i for lang tid. Når det sker, så er der nemlig en øget risiko for, at bakteriebelægningerne bryder igennem tandemaljen og i den anledning laver et hul. Det kan derfor have store konsekvenser ikke at fjerne bakterierne i tide.

Hvis bakteriebelægningerne på tænderne får lov til at leve uforstyrret uden at komme i kontakt med hverken en tandbørste eller tandtråd, så vil det før eller siden sandsynligvis føre til caries. Udfordringen ligger i, at bakterierne er i stand til at omdanne sukker til syre, og dette vil føre til, at tandoverfladen begynder at ætses.

Jo mere sukker du indtager gennem dine måltider, desto mere syre vil bakterierne producere, og desto større er risikoen for, at der vil opstå caries. Sukker er at betragte som næring for bakterierne i mundhulen, hvorfor det giver mening at holde sit sukkerindtag på et minimum. Mere om dette senere i guiden.

I princippet vil alle kunne få huller i tænderne. Der er dog nogle, der er mere tilbøjelige til at udvikle caries end andre. Hvor udsat du er afhænger bl.a. af dine kostvaner og din mundhygiejne.

En knækket tand kræver akut behandling

At knække en tand er bestemt ikke ønsketænkning. Desværre kan tænder knække i forbindelse med både leg, sport, transport m.v. Tænder er generelt stærke, men der er naturligvis grænser for, hvor meget tænderne kan klare, hvorfor et kraftigt slag, spark eller fald kan føre til en alvorlig tandskade. Tandskader er meget smertefulde og vil helt naturligt gøre en rundt på gulvet, men det er i denne situation vigtigt, at man tænker klart og følger sin sunde fornuft; din sunde fornuft bør fortælle dig, at du straks skal søge tandlæge.

Uanset hvor stor en del af tanden der er knækket af, så bør man gøre brug af akutbehandling. Den akutte behandling foregår enten ved den lokale tandlæge, tandlægevagten eller vagtlægen på det lokale sygehus. Det er ikke muligt at gøre det store ved en knækket tand på egen hånd, hvorfor den professionelle hjælp er den eneste vej frem. Det bedste du kan gøre for dig selv og dine tænder er at komme afsted til tandlægen så hurtigt som muligt.

Sådan føles caries

Det er meget vigtigt, at du reagerer hurtigt, hvis du har mistanke om, at dine tænder er blevet udsat for et cariesangreb. I den forbindelse vil du selvfølgelig kunne drage nytte af at vide, hvordan caries typisk føles.

En af udfordringerne ved et hul i tanden er, at det er meget forskelligt, hvor store smerter og gener det fremkalder. Nogle patienter har uudholdelige smerter, mens andre næsten ikke mærker noget til det.

Det er sandsynligt, at du har fået caries, hvis du oplever smerte ved indtagelse af varme, kolde eller søde fødevarer. Typisk vil smerten kun vare i få sekunder, hvorefter den vil aftage.

Opdages et cariesangreb på et tidligt stadie, så er det typisk muligt at standse angrebet, således at der aldrig opstår et egentligt hul. Dette kræver dog, at du tager affære, så snart du opdager tegn på caries.

Det kan du selv gøre for at undgå caries

Huller i tænderne kan ikke kun være yderst smertefuldt. Det kan også være dyrt at udbedre. Derfor bør du gøre en indsats for at undgå caries. Nogle tandproblemer er lettere at forebygge end andre, og huller i tænderne er et godt eksempel på noget, som alle kan – og bør – gøre en indsats for at forebygge.

Er du ikke interesseret i at få huller i tænderne med mange smerter og uønskede tandlægebesøg til følge, så skal du tage action på nogle af de bedste råd.

Dette kan du gøre:

  1. Fjern bakterierne med grundig tandbørstning (brug den rette teknik)
  2. Fjern bakterier mellem tænderne med tandtråd
  3. Børst dine tænder med tandpasta, der indeholder fluor to gange om dagen
  4. Besøg din tandlæge hyppigt
  5. Reducér dit indtag af sukkerholdige føde- og drikkevarer
  6. Reager straks, hvis du opdager tegn på begyndende caries

Behandling af huller i tænderne

Er uheldet ude, og har du fået huller i tænderne?

Så fortvivl ikke, vi står altid klar til at hjælpe dig, med det bedste behandlingsmuligheder.

Behandling af huller i tænderne kan gribes an på flere forskellige måder, alt efter hvor galt det står til.

Er der blot tale om begyndende og overfladiske huller, så er det sandsynligt, at hullerne kan lukke sig selv ved brug af kalk fra spyttet. Det kræver dog, at man forbedrer sin mundhygiejne og gerne sænker sit indtag af sukker.

Er der opstået et lille hul, så er det kutyme at løse det med fyldningsterapi. I den anledning vil det syge tandvæv først blive boret væk, hvorefter der vil laves en plastfyldning. Er der tale om et større hul med en vis dybde, kan det også blive nødvendigt at afdække en del af tanden med et tyndt isolationsmateriale.

Søg rådgivning hos din tandlæge for at få et større indblik i behandlingsmulighederne.


Ofte stillede spørgsmål til behandling af huller i tænderne

… som du kan få svar på her

Vi vil meget gerne være din foretrukne tandlæge i København, og tilbyder alle vores patienter den højeste kvalitet, til lave priser.

Vi har stor erfaring i at behandle patienter med tandlægeskræk. Vi tager os altid ekstra god tid, og gør tingene i dit tempo. Under behandlingen informerer vi dig hele tiden om hvad der sker, og vi gør det helt i dit tempo. Når du besøger os, kan du være helt sikker på, at vi vil gøre alt hvad der står i vores magt for, at du får en så god oplevelse som muligt. Vil du høre mere om hvordan vi kan hjælpe dig af med din tandlægeskræk, så kontakt os endelig for en gratis og uforpligtende snak over telefonen.

Vi laver altid et prisoverslag, inden vi går i gang med en større behandling, så du undgår ubehagelige overraskelser, og altid ved hvad din behandling vil komme til at koste.

Ja, hvis du er medlem af en tilskudsberettiget gruppe hos sygesikring Danmark, kan du til visse behandlinger få tilskud. Du kan se hvilke behandlinger der er tilskud på og hvor meget under vores Priser.

Vi tilbyder i samarbejde med SparXpres rente og afdragsfri finansiering af vores behandlinger. Du kan læse mere omkring finansiering under fanen, Finansiering.

Tandlægeskræk

… har vi et særlig fokus på

Vi ved hvor slemt det kan være, at lide af tandlægeskræk (odontofobi). Derfor er alt vores personale særligt oplært i, hvordan de skal håndtere patienter med tandlægeskræk, således at behandlingen bliver så god som mulig, for dig som patient hos os.

Hvis du giver os lov, vil vi rigtig gerne vise dig, at det er muligt, at få din tandlægeskræk til helt at forsvinde, ved blot nogle få behandlinger.

Finansiering

… helt uden ekstra gebyr

Hos din tandlæge Østerbro og vores 2 andre klinikker, tilbyder vi rente og afdragsfri finansiering på vores behandlinger. Der skal nemlig altid være råd til at man kan få lavet den rette behandling for ens tænder, så økonomien skal ikke være en hindring.

Tandlæge København

Du er sikre den bedste behandling

… da vi samarbejder med de bedste

Vi vil meget gerne være din foretrukne tandlæge i København, og tilbyder alle vores patienter den højeste kvalitet, til lave priser. Vi har stor erfaring i at behandle patienter med tandlægeskræk, og gør tingene i dit tempo, så du er med hele vejen under behandlingen.

Studierabat

… på 15% til studerende

Vi ved, at det for nogle kan være en stor udgift at få lavet tandbehandlinger – særligt for studerende. Derfor giver vi 15 % i studierabat på alle frie ydelser. Det er vigtigt at få tjekket sine tænder regelmæssigt, også som studerenede. Derfor giver vi en håndsrækning rent økonomisk, så det er muligt for alle at få råd til regelmæssige tandbehandlinger.

Dine tænder skal holde hele livet, og derfor er det vigtigt at have fokus på tandpleje hver dag. På den måde sikrer du også, at dine problemer med tænderne ikke vokser sig store, når de hele tiden bliver passet.