Caries i tænderne

Caries (huller i tænderne) er en folkesygdom og har været det i årevis trods en markant forbedring i den generelle tandsundhed.

Efterhånden har de fleste prøvet at få et hul i tanden, og mange har da også fået øjnene op for, hvordan man kan forebygge caries bedst muligt. Alligevel kan det være svært at gardere sig 100 % mod huller i tænderne.

Ønsker du at blive klogere på folkesygdommen, huller i tænderne, så er du kommet til den rigtige side. Vi har nemlig samlet en masse nyttig viden på denne side.

Ring til os på: 69 89 69 80 og få en tid til huller i tænderne med det samme.

Du kan booke en tid nemt og hurtigt herunder, hvis du skulle have mistanke om at du har huller i tænderne, inden de udvikler sig mere. 

 

Hvorfor og hvornår får man huller i tænderne?

Huller i tænderne opstår, når bakteriebelægninger får lov til at sidde på tænderne i for lang tid. Når det sker, så er der nemlig en øget risiko for, at bakteriebelægningerne bryder igennem tandemaljen og i den anledning laver et hul. Det kan derfor have store konsekvenser ikke at fjerne bakterierne i tide.

Hvis bakteriebelægningerne på tænderne får lov til at leve uforstyrret uden at komme i kontakt med hverken en tandbørste eller tandtråd, så vil det før eller siden sandsynligvis føre til caries. Udfordringen ligger i, at bakterierne er i stand til at omdanne sukker til syre, og dette vil føre til, at tandoverfladen begynder at ætses.

Jo mere sukker du indtager gennem dine måltider, desto mere syre vil bakterierne producere, og desto større er risikoen for, at der vil opstå caries. Sukker er at betragte som næring for bakterierne i mundhulen, hvorfor det giver mening at holde sit sukkerindtag på et minimum. Mere om dette senere i guiden.

I princippet vil alle kunne få huller i tænderne. Der er dog nogle, der er mere tilbøjelige til at udvikle caries end andre. Hvor udsat du er afhænger bl.a. af dine kostvaner og din mundhygiejne.

Sådan føles caries

Det er meget vigtigt, at du reagerer hurtigt, hvis du har mistanke om, at dine tænder er blevet udsat for et cariesangreb. I den forbindelse vil du selvfølgelig kunne drage nytte af at vide, hvordan caries typisk føles.

En af udfordringerne ved huller i tænderne er, at det er meget forskelligt, hvor store smerter og gener det fremkalder. Nogle patienter har uudholdelige smerter, mens andre næsten ikke mærker noget til det.

Det er sandsynligt, at du har fået caries, hvis du oplever smerte ved indtagelse af varme, kolde eller søde fødevarer. Typisk vil smerten kun vare i få sekunder, hvorefter den vil aftage.

Opdages et cariesangreb på et tidligt stadie, så er det typisk muligt at standse angrebet, således at der aldrig opstår et egentligt hul. Dette kræver dog, at du tager affære, så snart du opdager tegn på caries.

Det kan du selv gøre for at undgå caries

Huller i tænderne kan ikke kun være yderst smertefuldt. Det kan også være dyrt at udbedre. Derfor bør du gøre en indsats for at undgå caries. Nogle tandproblemer er lettere at forebygge end andre, og huller i tænderne er et godt eksempel på noget, som alle kan – og bør – gøre en indsats for at forebygge.

Er du ikke interesseret i at få huller i tænderne med mange smerter og uønskede tandlægebesøg til følge, så skal du tage action på nogle af de bedste råd.

Dette kan du gøre:

  1. Fjern bakterierne med grundig tandbørstning (brug den rette teknik)
  2. Fjern bakterier mellem tænderne med tandtråd
  3. Børst dine tænder med tandpasta, der indeholder fluor to gange om dagen
  4. Besøg din tandlæge hyppigt
  5. Reducér dit indtag af sukkerholdige føde- og drikkevarer
  6. Reager straks, hvis du opdager tegn på begyndende caries

Behandling af huller i tænderne

Er uheldet ude, og har du fået huller i tænderne?

Så fortvivl ikke, vi står altid klar til at hjælpe dig, med det bedste behandlingsmuligheder.

Behandling af huller i tænderne kan gribes an på flere forskellige måder, alt efter hvor galt det står til.

Er der blot tale om begyndende og overfladiske huller, så er det sandsynligt, at hullerne kan lukke sig selv ved brug af kalk fra spyttet. Det kræver dog, at man forbedrer sin mundhygiejne og gerne sænker sit indtag af sukker.

Er der opstået et lille hul, så er det kutyme at løse det med fyldningsterapi. I den anledning vil det syge tandvæv først blive boret væk, hvorefter der vil laves en plastfyldning. Er der tale om et større hul med en vis dybde, kan det også blive nødvendigt at afdække en del af tanden med et tyndt isolationsmateriale.

Søg rådgivning hos din tandlæge for at få et større indblik i behandlingsmulighederne.

Bliv ringet op og få en tid til at få lavet huller i tænderne

    Dit navn

    Dit telefon nr.