Fjernelse af visdomstand

Visdomstænder er den 3. og sidste af de store kindtænder og bryder som regel frem sent i teenageårene, evt. tidligt i tyverne.

Hvis visdomstænderne sidder korrekt i tandbuen og ellers er sunde, skal de selvfølgelig bevares. Desværre er det ikke altid tilfældet, og derfor er det nødvendigt at få fjernet sin visdomstand. Dette kan gøres enten ved en almindelig tandekstraktion eller operation, afhængig af hvordan tanden sidder.

Visdomstænder kan f.eks. ligge horisontalt eller have retning mod nabotænder. De kan også vokse i retning mod tungen eller ud mod din kind.

Der kan opstå risiko for, at visdomstænder forvolder skade på nabotænder eller kæbeknogle. Risikoen for caries kan også forøges, idet madrester, plak og bakterier let kan gemme sig i mellemrum mellem visdomstænder og nabotænder.

 

Ring til os på: 69 89 69 80 og få en tid til fjernelse af visdomstand. 

 

Visdomstænder er ikke altid helt frembrudt. De kan være delvis dækket af slimhinde og knogle. Her er der risiko for betændelse med efterfølgende smerter, hævelser og ofte problemer med at åbne munden. Også risikoen for caries og tandkødsbetændelse er større her. Tandbørstning og brug af tandtråd er vanskelig omkring en delvis frembrudt visdomstand.

Nogle visdomstænder kommer aldrig frem, er retinerede. De forbliver liggende i kæben og behøver ikke nødvendigvis at gøre skade. Det er dog en god ide med jævne mellemrum at få kontrolleret dem.

Vi anbefaler at få fjernet visdomstænderne hvis

 • De er svære at holde rene og der hyppigt er betændelse i tandkødet omkring dem.
 • Hvis der er kommet caries i dem eller nabotanden.
 • Visdomstanden ligger skjult i kæben, men “gnaver” på nabotanden.
 • Der er cyste omkring visdomstandens krone.

Fjernelse af visdomstænder altid foregår i lokalbedøvelse og er således smertefrit. Er du specielt nervøs, tilbyder vi angstdæmpende medicin.

Omfanget af indgrebet afhænger af tandens lejring og placering i kæbeknoglen. Hvis tanden er fuldt frembrudt, vil vi kunne trække den ud på samme måde som enhver anden tand.

Hvis den er helt eller delvist dækket af tandkød og/eller kæbeknogle, vil et lille snit i tandkødet og fjernelse af lidt knogle dog være nødvendigt. Undertiden er det nødvendig at dele tanden for at få den ud.

Fjernelse af visdomstand pris

Hvad koster det at få fjernet en visdomstand?

Der findes forskellige måder, hvorpå man kan fjerne tænder, herunder visdomstænder. De kan fjernes ved simpel tandudtræk, men det er i nogle tilfælde nødvendigt at foretage en operativ fjernelse, der kan være enten simpel eller kompliceret. Det mest optimale vil være, at tanden er fuldt frembrudt, da det vil lette processen betydeligt. Er den ikke det, så vil en mere eller mindre kompliceret operation blive bragt i spil. Uanset behandlingsform kan du være sikker på, at indgrebet sker under ordnede rammer – bl.a. ved brug af lokalbedøvelse.

Fjernelse af visdomstand kan som sagt gribes an på flere forskellige måder, hvilket forklarer, hvorfor prisen kan variere fra person til person. Den billigste løsning er traditionel tandudtrækning, som dog ikke er muligt i alle tilfælde. Du kan evt. optage et fordelagtigt lån til at finansiere indgrebet, hvis du ønsker det.

Smerter efter fjernelsen

Efter fjernelsen af en tand – visdomstand eller anden tand – kan der opstå smerter og ubehag. Indgrebet vil helt naturligt efterlade dig med et sår, som ligesom andre sår skal plejes og passes. Korrekt pleje er nødvendigt for at undgå betændelse og dertilhørende smerter.

Under og umiddelbart efter behandlingen vil der typisk ikke være nogen smerter at spore. De vil dog ofte komme, når lokalbedøvelsen ikke længere virker. Når du har fået fjernet en visdomstand, er det meget normalt, at du oplever hævelser og ubehag i kind og tandkød. Man kan i den anledning opleve, at kinden får en blågul farve, hvilket som udgangspunkt ikke er alarmerende. Umiddelbart efter indgrebet er smerterne som regel ikke værre, end at de kan holdes nede med almindelig smertestillende medicin.

Smerterne efter en sådan behandling vil som regel værre værst de efterfølgende tre-fire dage, hvorefter smerterne gradvist bør aftage. Oplever du, at smerterne derimod forværres, så bør du handle på det.

Det kan du gøre for at formindske risikoen for smerter

De færreste slipper helt for smerter efter fjernelse af visdomstand. Man kan dog – gennem en række tiltag – gøre noget for at formindske generne. Det er en rigtig god idé at sætte sig ind i dette, inden man får fjernet en eller flere tænder, så man har en plan for, hvad der skal ske i de efterfølgende dage. Det er endvidere en god idé at fortælle sine nærmeste om det planlagte indgreb, så de kan tage hensyn og yde støtte.

Du kan med fordel tage følgende råd til dig:

 • Undgå hårdt fysisk arbejde – I de efterfølgende to dage bør du så vidt muligt undgå alle former for fysisk arbejde. Ved fysiske anstrengelser kan man nemlig risikere efterblødninger, som kan give yderligere gener. Kan du derfor undgå at udfolde dig fysisk, vil det være optimalt.
 • Hav fokus på god mundhygiejne – Dernæst er det strengt nødvendigt at have fokus på den gode mundhygiejne. Der kan hurtigt gå betændelse i et åbent sår, hvorfor området helst skal holdes fri for både bakterier og madrester. Dertil kan man gøre brug af mundskyl. Det er en god idé at bruge mundskyl, indtil såret er helet.
 • Kontakt tandlægen ved tiltagende smerter – Et tredje råd er at søge tandlæge ved tiltagende og vedvarende smerter. Det er ikke usædvanligt at være plaget af midlertidige smerter, når man har fået fjernet en tand, men går smerterne ikke væk inden for en uge, så er det sandsynligt, at noget er galt. Det bør i hvert fald undersøges.

Ofte stillede spørgsmål

Q: Hvad koster fjernelse af visdomstænder?
A: Prisen på fjernelse af en visdomstand afhænger af, hvordan tanden nemmest kan blive fjernet. Det kan enten gøres ved en simpel tandudtrækning, eller også kan det gøres ved en simpel eller kompliceret operativ fjernelse. Du kan finde en oversigt over priserne under kategorien Tandudtrækning i vores prisoversigt.

Q: Hvornår er det nødvendigt at få fjernet visdomtænder?
A: Hvis dine visdomstænder er svære at holde rene, og der ofte går betændelse i tandkøbet, bør de blive fjernet. Det samme gælder, hvis der er kommet caries i dem eller nabotanden. Hvis din visdomstand ligger skjult i kæben og skaber ømhed og irritation, fordi den gnaver nabotanden, bør den også blive fjernet. Det kan også være, at der er opstået en cyste omkring tandens krone. Kontakt os, hvis du er i tvivl.

Q: Gør det ondt at få fjernet visdomstænder?
A: Behandlingen i sig selv foregår smertefrit. Vi benytter altid lokalbedøvelse til at fjerne din visdomstand. Hvis du er specielt nervøs, tilbyder vi angstdæmpende medicin. Når lokalbedøvelsen aftager, kan du dog sagtens risikere at opleve hævelse og overkommelige smerter, som kan bekæmpes med smertestillende medicin.

Bliv ringet op

  Dit navn

  Dit telefon nr.