TANDRENSNING

Mange mennesker ser munden som adskilt fra resten af deres krop.
I virkeligheden er det hele forbundet og problemer i munden kan forårsage eller endda virke som indikator for sygdom i andre dele af din krop. Tandrensning er en væsentlig del af at holde din mund og resten af din krop sygdomsfri.

Vi har brug for tandrensning af to grunde:

  • For at forhindre sygdomme i resten af kroppen som hjertesygdomme, demens eller diabetes.
  • For at forhindre tab af tænder.

Munden er et område der er helt særligt i forhold til resten af kroppen. Dette unikke miljø kræver særlig pleje og renholdelse. Der findes mere end 700 typer bakterier i munden – og med så stor variation kan det ikke undgås, at der både er helte og skurke imellem. De mundbakterier, vi opfatter som ’dårlige’ bakterier er hele tiden til stede, også i sunde munde.

Tandsten

Langt de fleste voksne mennesker danner tandsten. Tandsten er kalk fra spyttet der sammen med plak dvs. belægningen på tænderne omdannes til tandsten. Hvis tandsten ikke bliver fjernet regelmæssigt, bliver tandkødet irriteret og bløder (tandkødsbetændelse). Derfor er det vigtigt med en grundig tandrensning regelmæssigt. Tandsten sidder typisk især på forsiden af overkæbekindtænderne og bag underkæbefortænderne og mærkes med tungen som en ru overflade. Tandsten findes også ved parodontose i tandkødslommerne. Under tandsten kan der ikke udvikles caries, men ulemperne ved at lade tandsten sidde på dine tænder er større end fordelen ved ikke at kunne få et hul det pågældende sted.

Årsagen til at tandsten skal fjernes, er fordi din krop ser det som en trussel. Som med enhver anden trussel eller en infektion, sender din krop besked til immunsystemet for at bekæmpe infektionen. Der er altid en kamp i munden, og krigen er aldrig forbi. Tænderens renhed styrer spillereglerne for, at holde tingene i skak.

Interval mellem tandrensninger

Vi anbefaler tandrensning hvert halve år for næsten alle vores patienter. Den tandsten som samles på mere end 6 måneder vil oftest medføre skade på tandkød og dernæst knoglen omkring tanden. Overhold derfor dit interval mellem tandrensninger, så du kan holde dine tænder sunde i mange år fremover.

Bestil tid hos os med det samme